Waalsdorp Recovered (NLD-1940/1945)

Teken hier de petitie!

UPDATE 17-09-2021: Nabestaanden willen zoeken naar verzetshelden in natuurgebied, maar dat mag niet (Hart van Nederland)

UPDATE 16-09-2021: Stoffelijke resten Waalsdorpervlakte: als er ruimte wordt geboden, beweegt Dunea mee (Algemeen Dagblad).

UPDATE 15-09-2021: Druk voor onderzoek naar geëxecuteerden bij Waalsdorpervlakte neemt toe (WEST ONLINE).

UPDATE 13-09-2021: Burgers willen wél op zoek naar geëxecuteerde verzetshelden: ‘Dunea verschuilt zich achter regels’

UPDATE 07-09-2021: Van Erepeloton Waalsdorp mogen verzetsstrijders blijven liggen waar ze liggen (WEST ONLINE)

UPDATE 05-09-2021: Hagenaar wil op Waalsdorpervlakte op zoek gaan naar oorlogsslachtoffers (WEST ONLINE)

UPDATE 02-09-2021: DUNEA verbiedt de uitvoering. De reden: mogelijke vermeende schade aan planten.

(Er zou geen enkele schade aangebracht zijn).

UPDATE: De uitvoering was verplaatst naar 1 oktober.

UPDATE: Op 23 september zal er een proefscan plaatsvinden met een grondradar van het bedrijf Euroradar (www.euroradar.nl) op de Waalsdorpervlakte bij de vindplaatsen. Deze radar en de benodigde expertise wordt tegen onkostenvergoeding ter beschikking gesteld.

Een aantal vermiste Verzetstrijders van de Waalsdorpervlakte ( Den Haag 10-09-21) Foto: Frank Jansen.

Managementsamenvatting

De kans bestaat dat er nog meerdere vermiste verzetstrijders op de Waalsdorpervlakte in een ongemarkeerd graf liggen. Vereniging 18 juni heeft bij alle betrokken en verantwoordelijke instanties en gemeenten om steun en medewerking gevraagd. Het is een project van max 30000 euro. Er staan honderden vrijwilligers klaar om mee te zoeken. In maximaal 4 weekenden zou het hele terrein gescand kunnen zijn met grondradars.

Geen enkele instantie wil medewerking verlenen.

Er zijn geen woorden voor.

Dhr. Guido Blaauw heeft uitgebreid onderzoek gedaan.

Inleiding Waalsdorp Recovered

Toen het de initiatiefnemers bekend werd dat er mogelijk nog slachtoffers op de Waalsdorpervlakte lagen vroegen zij zich af waarom er niet gezocht wordt. Daarbij werd snel de link gelegd met moderne technologie. Ook werd naar andere projecten, zoals Waterloo Uncovered en recente opgravingen van het VST, gekeken en zijn de diverse organisaties uitgenodigd om deel te nemen aan dit unieke particuliere project en de ultieme poging om vermisten terug te vinden: Waalsdorp Recovered. Niemand kan met zekerheid zeggen dat alle slachtoffers gevonden en geborgen zijn of hoeveel vermisten er nog liggen?

Terrein

De Waalsdorpervlakte is een vlakte in het duingebied Meijendel bij Wassenaar en bij Den Haag waar tijdens de Tweede Wereldoorlog meer dan 250 mensen door de Duitse bezetter ter dood werden gebracht. De Waalsdorpervlakte is een van de belangrijkste Nederlandse oorlogsherdenkingsplaatsen. Het terrein is een beschermd natuurgebied en maakt deel uit van Natura 2000 gebied “Meijendel & Berkheide”.

Afbeelding: Vindplaatsen stoffelijke resten.

Een meer gedetailleerde en meer recente kaart is beschikbaar maar wordt als vertrouwelijk behandeld.

Het beoogde zoekgebied is duidelijk herkenbaar begrenst door kunstmatige lijnen. Het vak is ongeveer 12400 x 500 meter.

Afbeelding: Beoogd zoekgebied.

Gegevens slachtoffers

Op wikipedia spreekt men over een totaal van 250 tot 280 personen.

Op de website van erepeloton Waalsdorp worden 251 personen genoemd als aanname op basis van lijsten van het Nationaal Archief/Oranjehotel.

In de database van de oorlogsgravenstichting staan 223 Waalsdorpervlakte-slachtoffers geregistreerd.

251 min 223 zijn 28 ontbrekende personen. Dat waren 28 niet-geïdentificeerde personen waarvan er inmiddels 6 zijn geïdentificeerd aan de hand van DNA.

In de overzichten zijn niet opgenomen:

1. Slachtoffers die van elders naar de Waalsdorpervlakte werden gevoerd.
  2. ‘Nacht-und-Nebel’ slachtoffers.

De opgravingen die na de oorlog hebben plaatsgevonden waren op basis van ooggetuigen. Niet op basis van Duitse lijsten of archieven.

Mogelijke namen van nog niet geborgen/geïdentificeerde slachtoffers:

Afbeelding: Resultaten onderzoek Guido Blaauw.
  1. Resultaten onderzoek Guido Blaauw staan hierboven vermeld.
  2. Andere mogelijke personen:

Kosten

De kosten voor de inhuur van de grondradars en de bijbehorende expertise worden op € 20.000,- geschat.

De kosten voor de logistiek niet meer dan € 10.000,-.